Turvallisuus teollisuudessa

Eri teollisuudenaloilla on omat työturvallisuushaasteensa. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa on tyypillisesti meluisaa, ja työasennot voivat olla ajoittain kuormittavia raskaine nostoineen tai staattisine työasentoineen. Myös toistuvat, yksipuoliset liikkeet kuuluvat sekä teollisuuden että logistiikan tehtävien ergonomiahaasteisiin.

Ergonomian lisäksi monilla aloilla on huolehdittava esimerkiksi silmien suojauksesta roiskeilta tai kipinöiltä. Elintarviketeollisuudelle ja varsinkin leipomoille tyypillinen jauhopöly edellyttää hengityssuojaimen käyttöä. Oikeanlaisten työkäsineiden ja -jalkineiden valinta korostuu puolestaan lähes kaikilla aloilla.

Case rakennusala

Rakennusala on Suomen vaarallisin päätoimiala, ja rakennusalan yhteishankkeen Ratuken mukaan alalla sattuu jopa 15 000 tapaturmaa vuosittain. Määrä on ollut onneksi viime vuodet laskussa. Suurin osa tapaturmista kohdistuu käsiin (25 %), jalkoihin (19 %), silmiin (13 %) ja selkään (13 %). Enimmät näistä vältettäisiin käyttämällä asianmukaisia suojavarusteita ja työskentelemällä ergonomisesti. Keskeisin keino vähentää tapaturmia kaikilla teollisuudenaloilla on ennaltaehkäisy.

Olosuhteet ja työympäristö pysyvät turvallisina, kun jokainen työmaalla työskentelevä arvioi ja poistaa kohtaamansa vaarat. Henkilökohtaisia suojavälineitä tulee käyttää aina, kun työtehtävä ja olosuhteet niin vaativat. Suojavälineiden käyttämistä suositellaan joka tapauksessa kaiken varalta. Oma vastuunsa työmaan turvallisuudesta on niin työntekijällä, urakoitsijalla, päätoteuttajalla, suunnittelijalla kuin rakennuttajallakin.

Seuraavia ohjeita noudattamalla ehkäiset ennalta suurimman osan rakennustyömaan tapaturmista:



1. käytä aina tarvittavia suojaimia
2. pidä työpiste ja varastot siisteinä – laita jätteet niille kuuluviin astioihin
3. huolehdi kulkuväylien ja telineiden kunnosta sekä hyvästä valaistuksesta
4. palauta yhteiset välineet heti käytön jälkeen omille paikoilleen

Henkilönsuojainten tarve riippuu luonnollisesti työtehtävästä, ja erilaisia suojaimia on runsaasti. Rakennustyömailla käytettäviä henkilönsuojaimia ovat muun muassa:

• suojakypärä
• viiltosuoja- ja muut käsineet
• kuulonsuojaimet
• tehtävänmukainen suojavaatetus
• turvajalkineet
• suojalasit
• HiVis-tuotteet, kuten huomioliivi
• polvisuojat
• hengityssuojain

Putoamisvaaran ehkäisemiseen tulee ensisijaisesti käyttää rakenteellisia ratkaisuja, kuten suojakaiteita. Jos rakenteet eivät riitä turvaamaan työntekijää, käytetään turvavaljaita ja ankkurointipisteitä. Turvavaljaita käyttävän henkilön on aina tarkistettava valjaiden kunto ennen käyttöä.

Kuvallinen henkilökortti ei lukeudu henkilönsuojaimiin, mutta se on tärkeä osa työvarustusta varsinkin suurilla työmailla, joissa kaikki eivät tunne toisiaan. Henkilövahinkojen ja tietoturvariskien välttämiseksi työmaalla ei saa oleilla ilman lupaa, ja esimerkiksi onnettomuustapauksessa on tärkeää tietää kaikkien alueella olleiden lukumäärä ja henkilöllisyys.

Henkilönsuojaimet ja työvaatteet

Henkilönsuojaimilla suojaudutaan sananmukaisesti henkilön terveyttä tai turvallisuutta uhkaavilta riskeiltä. Suojaimia ovat joko käytettäväksi tai pidettäväksi tarkoitetut laitteet, välineet ja suojavaatteet. Tällaisia ovat esimerkiksi hengityksensuojaimet, kuulonsuojaimet, turvajalkineet, kypärät, suojalasit ja heijastinliivit.

Henkilönsuojaimet

Työssä käytettävät suojaimet perustuvat työpaikan riskinarviointiin. Tietyille toimiloille suojainten käytöstä on säädetty erillismääräyksiä, ja määräyksiä voi olla myös työehtosopimuksissa.

Työvaatteet

Oikean kokoiset, sopivan malliset ja asianmukaisista materiaaleista valmistetut työvaatteet ovat samanaikaisesti mukavat päällä, kestävät käyttöä ja suojaavat riskeiltä.

Turvajalkineet

Turvajalkineet ovat työmaalla erittäin tärkeät suojavarusteet, ja ne soveltuvat monenlaiseen vaativaan ammattikäyttöön. Laadukkailla ja hyväksytyillä työjalkineilla vältetään vakavat tapaturmat, joista aiheutuvat kulut ovat suurimmillaan erittäin tuntuvia.

Suojakäsineet

Kätemme ovat korvaamattomat toimintakykymme kannalta, sillä käytämme niitä kaikkialla. Kädet ovat erityisen alttiina monille vaaroille, ja niiden vahingoittuminen voi olla kohtalokasta. Kädet voivat vammautua monin eri tavoin.

Turvallisuus

Turvallinen työympäristö lisää hyvinvointia, ja hyvinvointi lisää tuottavuutta.

Turvallisuus toimistossa

Toimistotyössä on vain vähän fyysisiä riskejä, mutta hyvä järjestys helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä. Siisteys edistää myös paloturvallisuutta ja lisää viihtyvyyttä työpaikalla.

Turvallisuus logistiikassa

Logistiikassa, tai jakelu- ja varastointitoiminnoissa tyypillisiä onnettomuusriskejä ovat kompastumiset, liukastumiset, hankalat työasennot, raskaat nostot ja muut virheet taakkojen käsittelyssä.

Turvallisuus teollisuudessa

Eri teollisuudenaloilla on omat työturvallisuushaasteensa. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa on tyypillisesti meluisaa, ja työasennot voivat olla ajoittain kuormittavia raskaine nostoineen tai staattisine työasentoineen.

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››