Lyreco logo

Ääni ja valaistus

Työhyvinvointiin kuuluu myös oikeus keskittyä työhönsä. Avotoimistossa metelin taso on usein korkea, ja työnteon flow katkeaa lukemattomia kertoja päivässä. Taustahäly vaikeuttaa myös puhelimessa puhumista. Työtilojen valaistuskaan ei tavallisesti ole suunniteltu yksittäisen työntekijän työpistettä ajatellen. Heikko tai huonosti suunnattu valaistus johtaa silmien väsymiseen ja ärtymiseen, mikä epämiellyttävän tunteen lisäksi suuntaa ajatukset pois työstä.

Terveys. Toiminnallisuus. Tyylikkyys.

Ääni

Työterveyslaitoksen määritelmän mukaan melu on häiritsevää tai kuulolle haitallista ääntä. Toimistotyössä korkea melutaso on harvoin ongelma, mutta jo matalillakin tasoilla keskittymiskyky heikkenee. Melun häiritsevyyteen vaikuttaa voimakkuuden lisäksi myös puheen erotettavuus: varsinkin avotoimistossa on vaikea keskittyä, jos sermin takaa kuuluu selkeä-ääninen keskustelu. Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan osa ihmisistä ei pysty meluisassa ympäristössä keskittymään syventymistä vaativaan tehtävään juuri lainkaan. Joitakin häiritsee myös se, että lähellä liikkuu ihmisiä.

Toinen ääneen liittyvä, varsin yleinen ongelma liittyy huonoihin etäyhteyksiin ja esimerkiksi verkkokoulutusten ja etäpalaverien heikkoon äänenlaatuun. Usein etäpalavereita pidetään kaikuisissa neuvottelutiloissa ilman kunnollista tekniikkaa. Jos käytössä ei ole muuta kuin tietokoneen sisäinen mikrofoni, joku osanottajista on aina liian kaukana mikrofonista, eikä hänen puheensa kuulu linjan toiseen päähän. Neuvottelun toinen osapuoli puolestaan vastaanottaa tuon heikon äänen oman koneensa (usein heikkolaatuisista) kaiuttimista ja joutuu pinnistelemään saadakseen selvää.

Liiallista meteliä avotoimistoissa voidaan ehkäistä työpaikan yhteisillä pelisäännöillä. On myös muita keinoja rauhoittaa toimiston tai neuvottelutilan äänimaailmaa:

  • ääntä vaimentavat akustiikkalevyt ammattilaisten suunnittelemina ja asentamina
  • kaikumattomat pintamateriaalit ja muut sisustuselementit matoista verhoihin.

Valaistus

Ääniongelmien lisäksi monilla työpaikoilla on heikko tai huonosti kohdennettu valaistus. Tietokoneen ruutua voi olla vaikea nähdä selvästi heijastumien takia, tai valaistus voi olla niin heikko, että lukeminen tai kirjoittaminen vaikeutuu. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan valaistus vaikuttaa suoraan työtehoon: vaativissa näkötehtävissä voidaan havaita selkeä tuottavuuden nousu valaistusvoimakkuutta lisättäessä. Myös virheiden lukumäärä vähenee merkittävästi.

Ulkona paistava aurinko voi virkistää mieltä, mutta samalla estää työskentelemästä tehokkaasti. Hyvät verhot pelastavat ainakin yhdeltä häikäisyn lähteeltä. Lisäksi kuvaruudun heijastumien välttämiseksi kattovalaisimien tulee olla kuvaruudun sivuilla tai päällä, ei takaviistossa. Työterveyslaitoksen mukaan optimaalisessa työtilassa valaistusvoimakkuus on riittävä, valon värintoisto hyvä ja värisävy miellyttävä. Valon ei tule

  • väristä liikaa
  • osua suoraan näkökenttään
  • heijastua kuvaruudusta tai työtason pinnasta.

Sekä valo että ääni voivat toimia sekä hyvinvointia lisäävinä että sitä heikentävinä tekijöinä.

Siksi niiden toimivuuteen kannattaa panostaa. Seuraavaksi joitakin helppoja ratkaisuja sekä valaistuksen että melun ja äänentoiston ongelmiin:

  • Strategisiin paikkoihin sijoitetut sermit toimivat sekä näkö- että kuuloesteenä ja luovat avotilaan paljon kaivattua yksityisyyden tunnetta.
  • Työpisteen oma, säädettävä kohdevalaisin antaa valoa juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Valaisinta valitessasi kiinnitä huomiota myös värilämpötilaan ja valotehoon.
  • Jokaisen neuvottelutilan perusväline, laadukas kaiutinpuhelin, nappaa jokaisen puhujan äänet tasapuolisesti koko huoneesta. Vaikka keskustelukumppani on etäyhteyden päässä, tuntuu, kuin hän olisi kanssasi samassa tilassa.
  • Häikäisysuoja sekä poistaa tarpeen siristellä silmiä että suojaa näyttöäsi heijastuksilta, pölyltä ja naarmuilta.
  • Keskittymistä vaativan työntekijän vastaisku avokonttorin hälinälle ovat vastamelukuulokkeet. Ympäröivä maailma saa jatkaa kaoottista menoaan, mutta sinä saat keskittyä rauhassa.

Ääni- ja valaistusratkaisuilla on suuri merkitys työhyvinvointiin. Niihin panostaminen ei myöskään vaadi työnantajalta suuria investointeja, vaan pääset pitkälle varsin vähällä. Yhdessä asianmukaisten järjestys- ja säilytysratkaisujen kanssa työpisteen viihtyvyys kasvaa jo huimasti.

Tyttö istuu työpöydän ääressä kuulokkeet korvilla

Seisomatyö

Tiedämme liiallisen istumisen olevan haitallista. Istumisen aiheuttamia niska-, hartia- ja selkävaivoja voi vähentää ja ennaltaehkäistä lisäämällä seisomista työpisteellä. Seisominen parantaa veren sokeriarvoja, virkistää verenkiertoa ja kasvattaa myös energiankulutusta. Ajatuskin luistaa paremmin, kun veri kiertää kunnolla.

Hyvään työasentoon on kiinnitettävä huomiota myös seisten työskennellessä. Näyttö pitää saada oikeaan kulmaan, ja työtason tulee olla sopivalla korkeudella. Myös jalkojen alla kannattaa olla alustaa pehmentävä seisontamatto tai aktiiviseen seisoma-asentoon kannustava aktivointialusta.

Lue lisää!

Istumatyö

Seisomatyön lisäämisen tärkeydestä puhutaan paljon, mutta istumatyöstäkin saa ergonomista oikeanlaisilla työvälineillä ja niiden oikeaoppisella sijoittelulla. Jalkatuella saa helposti korjattua istuma-asentoa ja parannettua jalkojen verenkiertoa. Satulatuoli tekee ihmeitä työasennon ryhdikkyydelle –puhumattakaan aktiivi-istumisesta, joka pakottaa pitämään selän suorassa.

Staattisuus on pahasta, ja avainsanat ovatkin vaihtelu ja tauotus. Mikään työasento ei ole hyvä, jos siinä on liian kauan. Muista myös pitää useita lyhyitä venyttely- ja kävelytaukoja päivän mittaan.

Lue lisää!

Työpisteen ergonomia

Saatat ajatella, että työpisteen ergonomia on kunnossa, jos käytössäsi on jo korkeussäädettävä sähköpöytä ja ergonominen tuoli. Ne ovat toki tärkeä edistysaskel, mutta eivät auta nykypäivälle hyvin tyypillisiin, hiiren ja näppäimistön käsittelemisestä aiheutuviin ranteen ja kyynärvarren vaivoihin.

Perinteiselle hiirelle on huomattavasti ergonomisempiakin vaihtoehtoja, kuten pystyhiiri tai rullahiiri. Oikeanlainen hiirimatto parantaa hiiren tarkkuutta ja vähentää hiirikäden rasitusta. Pöytään kiinnitettävällä kyynärtuella ja sopivan korkuisella ja ergonomisesti muotoillulla näppäimistöllä vähenevät puolestaan niska- ja hartiaseudun rasitusvaivat, kun käsiä ei tarvitse kannatella montaa tuntia päivässä.

Lue lisää!

Järjestys ja säilytys

Mieli lepää, kun tarvittavat työvälineet ovat järjestyksessä ja käden ulottuvilla. Virkeä, levännyt mieli on puolestaan luova ja tehokas. Työhyvinvoinnin ylläpitoon kuuluvatkin myös työpisteen estetiikka ja käytännöllisyys. Sopivilla säilytysratkaisuilla saat työpisteesi järjestykseen etkä joudu koskaan etsimään tarvitsemiasi työvälineitä – ne ovat juuri siellä, missä niiden pitääkin.

Järjestyksen ei ole pakko tarkoittaa symmetrisen harmaata, jos et niin halua. Tarjolla on virtaviivaisia laatikostoja, kynätelineitä ja muita säilytysratkaisuja kaikissa sateenkaaren väreissä. Esteetikko työskentelee luovimmin harmonisessa ympäristössä, joten mikset järjestäisi työpistettäsi väriteemoin?

Lue lisää!

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››