hand-hygiene-min.png

Älä anna pöpöjen jyllätä toimistossa – 10 vinkkiä parempaan käsihygieniaan

Oikeaoppinen käsienpesu on terveydenhuollossa ja elintarvikealalla jo rutiinia, mutta asiasta on syytä muistuttaa myös toimistoympäristössä työskenteleviä. Avotoimistojen, toimistohotellien ja muiden yhteisöllisten toimistotilojen yleistymisen myötä huolellinen käsienpesu on entistäkin tärkeämpää, ja hyvään käsihygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota muulloinkin kuin flunssakaudella.

Nykyään jopa puolet kaikista toimistotiloista on avotoimistoja tai monitoimitiloja. Kun ihmiset jakavat saman työtilan ja monitoimitiloissa jopa yhteisen työpöydän ja –välineet, hyvän käsihygienian merkitystä ei voida liikaa korostaa. Essity Torkin teettämän tutkimuksen mukaan 42 % työntekijöistä on joskus mennyt työpaikalleen sairaana. Bakteerit ja virukset leviävät käsien välityksellä paitsi ihmisestä toiseen myös kosketuspintojen kautta. Ei siis mikään ihme, että jopa 60 % vastanneista on huolissaan yhteisöllisten työtilojen hygieniasta. Hyvä käsihygienia on helpoin ja halvin tapa ehkäistä erilaisia tartuntoja ja vähentää työntekijöiden sairastumista. Kokosimme alle 10 vinkkiä parempaan toimistohygieniaan.

soap-dispenser-2337697_1920.jpg

 

1. Huolehdi käsienpesusta aina ennen ruokailua, jokaisen wc-käynnin jälkeen ja aivan erityisesti silloin, kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

2. Pese kätesi lämpimällä vedellä ja saippualla. Koska palasaippuat eivät ole yhteiskäytössä kovin hygieenisiä, työpaikalla kannattaa panostaa laadukkaaseen saippua-annostelijaan.

3. Muista oikeaoppinen käsienpesutekniikka: nopea huuhtelu ei riitä, vaan saippuaa kannattaa hieroa kunnolla käsiin parinkymmenen sekunnin ajan, jotta saippuan hankausominaisuudet irrottavat mikrobit ja lian pois käden pinnalta.

 

collin-hardy-465197-unsplash.jpg

 

4. Poista sormukset, korut ja kello käsienpesun ajaksi, sillä niiden alle jäävä kosteus luo hyvät olosuhteet mikrobien kasvamisella.

5. Kuivaa kätesi huolellisesti kertakäyttöiseen käsipaperiin tai puhtaaseen käsipyyherullaan. Käsien kuivaaminen varmistaa, että mikrobit poistuvat käsistä.

6. Jos haluat, voit viimeistellä pesun käsidesillä, joka tappaa jäljelle jääneet mikrobit käsien pinnalta. Käsien desinfiointi on paras ratkaisu myös silloin, kun juoksevaa vettä ei ole tarjolla.

christopher-gower-291239-unsplash.png

 

7. Likaiseen hanaan ja ovenkahvoihin ei kannata koskea puhtailla käsillä, etenkään flunssakaudella. Suojaa kätesi esimerkiksi käsipaperilla.

8. Pidä nenäliinoja aina käden ulottuvilla, jotta niitä on helppo käyttää aivastellessasi ja yskiessäsi. Heitä eritteiset nenäliinat suoraan roskiin.

9. Tärkeä osa käsihygieniaa on se, millaiseen kuntoon käytettävä pesuaine jättää kätesi. Rikkinäinen iho tarjoaa pöpöille hyvän kasvualustan, eikä ihoa ärsyttävä ja kuivattava pesuaine kannusta pesemään käsiä. Panosta siis hellävaraiseen ja hoitavaan pesuaineeseen, jota on ilo käyttää myös usein toistuvassa pesussa. Muista myös ihoa hoitava, kosteuttava käsivoide. Terve iho on paras suoja pöpöjä vastaan.

10. Edellä luetellut yleisohjeet pätevät ihan jokaisella työpaikalla. Pidä käsihygieniastasi vieläkin tarkempaa huolta, jos työtehtäväsi sisältävät joitakin seuraavista toimenpiteistä: ruoanlaitto tai muu elintarvikkeiden käsittely, rahankäsittely, jätteiden, roskien tai kemikaalien käsittely, sairaan henkilön hoitaminen, haavan puhdistus ja sitominen tai eläinten hoitaminen. Muista tutustua myös työpaikkasi omiin ohjeistuksiin ja noudattaa niitä.

Katso myös THL:n erinomainen opasvideo oikeaoppiseen käsienpesuun.

kirsi-bio.png

 

 

Kirsi Lumisalmi

CONTENT MANAGER