BLOGit ja ajankohtaista

Egoteosta ekotekoon – kun automies sähköauton valitsi

Kestävä kehitys näkyy vahvasti Lyrecon arjessa ja ohjaa kaikkea toimintaamme. Esimerkiksi autopolitiikkamme määräävin tekijä ovat auton hiilidioksidipäästöt. Lyrecolla on yli 60 työsuhdeautoa, joiden keskimääräinen CO2-päästö on 95g/km. Trafi on tehnyt tutkimuksen, jossa työsuhdeautoilua ja yritysten autopolitiikkaa tarkastellaan ympäristönäkökulmasta. Tutkimuksen tulokset voit lukea täältä.

Lyrecon jakelukeskuksessa Englannissa koko keskuksen katto täynnä aurinkopaneeleita, joita hyödynnetään mm. sähköautojen lataamiseen.

Tutustu myös Lyrecon kestävän kehityksen raporttiin.

Henkilökohtaisesti olen ajanut jo vuosia hybridiautolla, ja nykyisen autoni sopimuksen päättyessä päätin heittäytyä ”nextille levelille” ja ottaa seuraavaksi käyttööni sähköauton. Miksikö sähköauto? Autovalikoimassamme on hybrid-, kaasu-, pluginhybrid-malleja, ja keskusteltuani käyttäjien kanssa niistä kaikista jäi vähän sellainen mielikuva, että ne ovat vain pintaraapaisua ja jopa hieman näennäistä ekologisuutta – asiaanhan vaikuttaa erittäin paljon esimerkiksi oma ajotapa.

Sähköautojen ekologisuudesta on ollut erittäin paljon keskustelua, ja on tehty erilaisia laskelmia siitä, ovatko ne aidosti ekologisia. Tähän keskusteluun en tässä kirjoituksessa lähde vaan kerron päätökseeni johtaneista seikoista ja sähköauton testaamisesta.

Kun otin selvää sähköautoista, yllätyin valikoiman laajuudesta, latauspisteiden eroista ja saatavuudesta sekä eritoten siitä, miten verottaja suhtautuu sähköautoiluun. Jälkimmäistä en myöskään tässä kirjoituksessa lähde tämän syvemmin analysoimaan.

Sähköautojen valikoimassa on runsaasti malleja, jotka jouduin hylkäämään jo teknisten rajoitteiden perusteella. Auto jonka kantama on n. 200 km soveltuisi minulle kyllä, mikäli ajaisin ainoastaan kaupunkiajoa tai kodin ja työpaikan väliä, mikä omassa tapauksessani tarkoittaa noin 60 km päivässä. Oli mielenkiintoista huomata, että itselläni auton valinnassa suurin tekijä oli peiliin katsominen eli omien tarpeiden haastaminen. Valitsemani mallin esitteessä luki, että akun lataa 80 % täyteen 54 minuutissa 100 kW:n tasavirtalaturilla. Ajatus autolla Lappiin ajamisesta eli siis vielä: lapset illalla autoon nukkumaan ja pysähdys puolivälissä vajaan tunnin ajaksi. Lyhyen selvitystyön jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että kyseisiä latauspisteitä oli Suomessa vain yksi, ja sekin sijaitsi Lohjalla.

Valitsemani auton kantama on noin 450 km. Tämä kattaa varmastikin 80 % tarpeistani, mutta aika näyttää mitä tapahtuu, kun tuo 20 %:n tarve nostaa päätään: Unohtuvatko aiemmin käyttämäni huoltoasemat ja tilalle valikoituvat asemat, joilla on latauspiste, mahdollisimman suuritehoinen latauspiste tai mahdollisimman paljon latauspisteitä, jotta varmasti saan oman autoni lataamaan? Vai vaihtuvatko huoltoasemat kauppakeskuksiin, joissa on nykyisin erittäin hyvät latausmahdollisuudet?

Aiemmin olen aina pyytänyt lapsiani kiirehtimään huoltoasemilla, jotta pääsemme jatkamaan matkaa. Entäpä jos jatkossa pysähdymmekin kauppakeskuksessa, päästän neljä lastani irti ja kerron, että meidän pitää saada kulutettua vähintään kaksi tuntia – mahtaako sähköautoilu sittenkään tulla halvemmaksi? 

Kun puhutaan autoista ja miehistä, usein sana ”ego” liitetään keskusteluun mukaan. Katsotaan miten käy allekirjoittaneen egolle, kun valitsinkin ekon.

Jere Jokinen

QSS Manager

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››