BLOGit ja ajankohtaista

Levänneet aivot toimivat paremmin

Kiireisinä työpäivinä on usein haastavaa pitää ajatukset kasassa, kun monet eri työtehtävät pukkaavat samaan aikaan päälle: lähestyvät deadlinet on hoidettava alta pois, useilta päiviltä kertyneisiin sähköpostiviesteihin on vastattava, ja seuraava palaverikin alkaa jo puolen tunnin päästä. Kiireen keskellä saatat jättää tauotkin kokonaan pitämättä, mutta siitä huolimatta keskittymiskyky takkuilee etkä saa kaikkea ajoissa valmiiksi. 

Näissä tilanteissa itse kukin saattaa kaivata nappia, jota painamalla aivot voisi käynnistää uudelleen. Ikävä kyllä se ei ole mahdollista, sillä aivot vaativat samalla tavalla palautumista kuin kehokin urheilusuorituksen jälkeen. Aivojen palautumisesta huolehtiminen on keskeinen osa kokonaisvaltaista työhyvinvointia, sillä sen avulla voidaan ehkäistä esimerkiksi työuupumusta ja masennustaTässä kirjoituksessa annamme muutamia vinkkejä, joilla voiedistää aivojen palautumista ja ylläpitää niiden suorituskykyä. 

Nuku riittävästi 

Aivojen tehokkaan ja terveellisen toiminnan kannalta tärkeintä on huolehtia riittävästä unesta. Nukkumalla joka yö 7–9 tuntia annat aivoillesi aikaa puhdistaa ja uudistaa itseään. Liian vähäiseksi jääneen unen vaikutus näkyy nopeasti muun muassa hidastuneena reaktionopeutena ja huonontuneena keskittymis-, tarkkaavaisuus- ja huomiokykynä

Yksi tai kaksi huonosti nukuttua yötä ei kuitenkaan kaada maailmaasillä alkavaa univajetta voi kompensoida esimerkiksi lyhyillä päiväunilla tai nukkumalla viikonloppuna pidempään. 

Poista häiriötekijät 

 Aivojen suorituskykyä voidaan parantaa myös vähentämällä keskeytyksiä, jotka ovat lisääntyneet etenkin digiaikana. Liiallisella digilaitteiden käytöllä on todettu olevan yhteys huonoon keskittymiskykyyn. Vaikka puhelimen selailu tuntuisikin rentouttavalta ajatusten nollaukselta, ei se todellisuudessa ole sitä. Pelkän puhelimen nopean vilkaisun jälkeen aivoilla voi kestää jopa 15 minuuttia päästä uudelleen kiinni keskittymistä vaativaan tehtävään. Kun vähennät digilaitteiden käyttöä työpäivän aikana, säilyy keskittymiskykysi työtehtäviin parempana. 

Pidä taukoja 

Moni erehtyy ajattelemaan, että kiireisinä päivinä työt saadaan tehtyä nopeammin, jos tauot jätetään kokonaan pois. Totuus on kuitenkin, että työteho vain laskee laskemistaan, jos aivoille ei anneta palautumiseen tarvittavia taukoja. Lyhytkin paussi auttaa, sillä jo muutaman minuutin tauko elvyttää aivojen hermoratoja.
Ja kuten jo aiemmin mainittiin, ei tauoilla kannata selata puhelinta. Virkistyt paremmin esimerkiksi kävelemällä pienen lenkin raittiissa ulkoilmassa.

Syö terveellisesti 

Voit parantaa aivojesi suorituskykyä myös syömällä terveellisestiNiin lounaalla kuin välipaloinakin on hyvä suosia etenkin värikkäitä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, pehmeitä rasvoja sekä täysjyväviljoja. Ruokailuvälit kannattaa pitää säännöllisinä, jotta aivojen hermosolut saavat tasaisella syötöllä tarvitsemaansa glukoosia. Myös maltillinen kofeiiniannos voi parantaa muistia ja keskittymiskykyä, kunhan se ei haittaa yöunia. Kahvi- tai teekuppi kannattaakin vaihtaa vesilasiin viimeistään kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

Sanna Kuusakoski

Guest writer

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››