BLOGit ja ajankohtaista

Lihaton (loka)kuu – kannattaako kokeilla?

Lihaton lokakuu sai alkunsa vuonna 2013, kun Docventures-ohjelmassa vieraillut Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukaudeksi lihattomaan ruokavalioon. Eläinsuojeluliitto Animalia myönsi Docveturesin Riku Rantalalle ja Tuomas Milonoffille Pro Animalia -palkinnon Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta, sillä se on saanut suuren joukon ihmisiä miettimään suhdettaan eläin- ja lihatuotantoon sekä lisännyt kasvisperäisten ravintovaihtoehtojen suosiota.

Lihaton lokakuu on poikinut suuren määrän erilaisia reseptivihkoja ja kirjoja niin erilaisilta järjestöiltä kuin myös kaupallisilta toimijoilta. Näiden tarkoitus on auttaa kuukauden lihapaussiin lähteneitä selviämään kunnialla tästä ajasta. Myös digitaalisissa kanavissa kasvisruokablogit ja -reseptit ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan. Kuukausi kun on jo sen verran pitkä aika, että parhaat reseptit jäävät varmasti osaksi osallistujien päivittäistä arkea. Tämä on toki kampanjan perimmäinen tarkoituskin.

Koska moni meistä pyrkii viettämään mahdollisimman tervettä ja tasapainoista elämää, lihaton lokakuu tuo tähän tavoitteeseen oman motivaattorinsa ruokatottumusten suhteen. Suomessa syödään lihaa keskimäärin yli 200 grammaa päivässä henkilöä kohti. Syöpäjärjestöt suosittavat viikkoannokseksi 300 grammaa lihaa, ja suomalaiset ravitsemussuositukset enintään 500 grammaa viikossa. Sanomattakin on selvää, että 200 grammaa päivässä on siten liikaa! Arvatkaapa muuten, paljonko yhden suomalaisen keskimääräinen lihansyönti kuluttaa vettä vuodessa? Kyllä, yli puolimiljoonaa litraa!

Olen itse pyrkinyt vähentämään etenkin punaisen lihan kulutusta ja joutunut ylipäänsä miettimään suhdettani lihaan omien tyttärieni kautta. Heillä on aika-ajoin vahvoja mielipiteitä lihasta ja lihapitoisesta ruokavaliosta, ja hyvä niin. Meillä on siis vielä toivoa.

Oma suhtautumiseni lihaan on hyvin kaksijakoinen: en pidä tehoeläintuotannosta tai voi sallia eläinten kärsimyksiä, mutta taas toisaalta syön lihaa, joka on ainakin osittain tuotettu edellä mainituissa prosesseissa. Ehkä minulle sopii parhaiten niin kutsuttu fleksaus, jossa lihaa käytetään joustavasti vain juhlahetkinä, ja muuten pyritään selviämään kasvis- tai kalapainotteisella ruokavaliolla. Voisin esimerkiksi kokeilla korvata makaronilaatikon jauhelihan soijarouheella – edes osittain.

Työelämässä lihattoman ruokavalion noudattaminen vaatii joskus hieman suunnittelua ja ennakointia.

Onneksi henkilöstöravintoloissa ja yritystilaisuuksissa on nykyisin hyvin usein tarjolla myös loistavia kala- ja kasvisvaihtoehtoja. Lyrecon henkilöstöravintola tarjoaa laajasti erilaisia vaihtoehtoja, joista voi valita itselleen sopivimman – myös lihattoman vaihtoehdon. Toimistoissa ja työtiloissa mahdollisesti tarjolla oleviksi pieniksi välipaloiksi sopivat loistavasti esimerkiksi hedelmät ja juurekset, jotka tukevat terveellistä ruokavaliota.

Kun kirjoitan tätä blogia, lihatonta lokakuuta on jäljellä aika tarkalleen yksi viikko. Heitänkin itselleni haasteen ja pyrin selviämään tämän ajan ilman lihaa. Vaikka ”lihaton” jää minulta tänä vuonna lyhyeksi, kampanja on kuitenkin saanut minut pohtimaan ruokailutottumuksiani: aion jatkossa pyrkiä muuttamaan syömistäni hyvinvointia ja ekologisuutta edistävään suuntaan.

Kuka muu lähtee haasteeseen mukaan?

Pasi Vesterinen

HEAD OF DIGITAL TRANSFORMATION

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››