BLOGit ja ajankohtaista

Parempia kahvinautintoja työpaikalla

Aamulla kotona kuppi kahvia ja töihin päästessä toinen kupillinen, jotta päivä lähtee sopivasti käyntiin. Kuulostaako tutulta? Me suomalaiset olemme kahvin kulutuksen kärkimaita. Juomme keskimäärin 4-5 kupillista kahvia päivässä, ja näistä helposti suurin osa tulee nautittua työpäivän aikana. Meilläkin kahvi on yksi myydyimmistä tuotteistamme – vuodesta toiseen.

Kahvi on suomalaisen kyläilykulttuurin kulmakiviä, ja sillä on tärkeä rooli myös työpaikoilla. Työpäivän aikana kahvin ympärille keräännytään viettämään virkistäviä taukoja, saavutuksia juhlistettaessa tarjotaan kahvia, ja tärkeät palaverit aloitetaan aina kahvilla.

Ennen maailmansotia kahvia pidettiin ylellisyystuotteena, ja Suomessakin kahvia säännösteltiin vielä 1950-luvun alkuvuosille saakka. Nykyään kahvi on meille arkipäiväinen tuote. Kahvikulttuurin muutoksen myötä kahvi nostaa jälleen asemaansa myös ylellisyystuotteena, sillä nykyään premium-tuotteita löytyy markkinoilta runsaasti. Hyvän kahvin valmistus ei kuitenkaan ole ydinfysiikkaa, vaan se onnistuu, kun kiinnittää huomiota muutamiin perusasioihin. Tässä vinkit, miten pääset varmemmin nauttimaan virkistävää ja maistuvaa kahvia.

Hyvää kahvia, kiitos!

Hyvän kahvin resepti on simppeli: hyvälaatuinen ja ehdottomasti tuore kahvi yhdistettynä raikkaaseen veteen ja valmistus puhtaalla kahvinkeittimellä. Kahvivalikoima on niin monipuolinen, että hyvää kahvia löytyy monenlaiseen makuun; tarjolla on tumma- ja vaaleapaahtoista kahvia ja jopa kokonaisia papuja, jotka voi itse jauhaa tuoreeltaan. Suomessa raikasta ja hyvälaatuista vettä tulee suoraan hanasta pääsääntöisesti kaikkialla, joten veden puhtaudesta makuelämys ei jää kiinni. Yleensä metsään mennäänkin joko kahvin säilyttämisen tai likaisten valmistuslaitteiden kanssa.

Kahvin säilyttäminen

Työpaikoilla paketillinen kahvia kuluu monesti loppuun nopeammin kuin kotioloissa, joten avatun paketin säilymisestä ei tarvitse olla huolissaan. Oikeanlaiseen säilyttämiseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota: Avattu kahvipaketti säilyy parhaiten, kun pidät sen omassa pakkauksessaan ja säilytät pakkausta ilmatiiviissä purkissa. Pahimpia vihollisia säilymiselle ovat happi, valo ja liian kuuma säilytyslämpötila – säilytys huoneenlämmössä riittää.

Puhtaat valmistusvälineet

Kahvin keittämiseen löytyy monia erilaisia laitteita, mutta oli valmistusmenetelmä mikä hyvänsä, niin epäpuhtaudet laitteissa pilaavat laadukkaankin kahvin.

Parasta jokapäiväistä huolenpitoa kahvinkeittimellesi on, kun kaadat valmistuksessa käytettävän veden laitteeseen aina puhdasta astiaa käyttäen ja huuhtelet sekä tarvittaessa peset valmistusastiat heti käytön jälkeen. Myös laite kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Voit käyttää kahvinkeittimen puhdistamiseen tarkoitettuja kalkinpoistoaineita tai esimerkiksi sitruunahappoa. Mitä kovempi (kalkkipitoisempi) vesi, sitä useammin pesu kannattaa tehdä. Pinttyneisiin valmistusastioihin toimii parhaiten pesu ruokasoodalla ja kiehuvalla vedellä

Termos pitää lämpimänä ja aromikkaana

Työpaikoilla kahvia säilytetään usein termoskannussa tai pumpputermoksessa, mikä onkin fiksua, sillä termos säilyttää kahvin aromit huomattavasti paremmin kuin kahvinkeittimen lasikannu. Myös termosten puhtaudesta kannattaa pitää huolta, sillä kahvista erottuva rasva pinttyy helposti termoksen sisäpintaan kiinni. Ruokasooda ja kiehuva vesi toimivat tässäkin parhaiten – tarvittaessa liotus lisää tehoa.

Virkeyttä ja yhteisöllisyyttä kahvitauosta

Jotta kahvi olisi makunautinto eikä vain pakollinen annos kofeiinia, työpaikan yhteisten kahvilaitteiden huolenpitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Ja jotta kahvihetkestä saisi vieläkin enemmän irti, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, missä juomansa nautiskelee.

Kuulutko sinäkin niihin ihmisiin, jotka hörppivät kahvia pitkin päivää työpöytänsä äärellä? Ei ehkä kannattaisi, sillä yhteiset kahvihetket työkavereiden kanssa pitävät huolen työpäivän tauotuksesta ja luovat työpaikalle tärkeää yhteisöllisyyttä. Irrottaudu siis työpisteeltäsi ja pidä kunnon kahvitauko.

Maistuvia kahvinautintoja sinulle ja työkavereillesi!

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››