BLOGit ja ajankohtaista

jaksa paremmin syksyllä

Syksylläkin voi jaksaa paremmin

Jokaisella Suomen neljästä vuodenajasta on omat erityispiirteensä ja omat hyvät ja huonot puolensa. Muutos kesästä syksyyn voi tuntua haastavalta, joskin syksy on monille myös tervetullut muutos pitkien kesäpäivien jälkeen. Joillekin meistä muutos säässä johtaa mielialan laskuun, ja vaikka et kärsisikään varsinaisesta kaamosmasennuksesta, voit silti tuntea muutoksen energiatasoissasi. Älä kuitenkaan huolestu, vaan kokeile näitä pieniä vinkkejä pitääksesi mielialasi korkealla ja aistisi virkeinä!  

työpöytä

Panosta visuaalisesti inspiroivaan ympäristöön

Kodin ja työpaikan sisustuksella voi olla merkittävä vaikutus mielialaan. Katso rauhassa ympärillesi. Antaako näkymä sinulle lisäenergiaa vai vetääkö se mielen matalaksi? Kevätsiivouksen aikana heitit luultavasti turhaa tavaraa pois ja laitoit osan kierrätykseen. Miksi odottaisit puolta vuotta tehdäksesi sen uudestaan? Luovu ylimääräisestä tavarasta ja katso omaa tilaasi uusin silmin.

Panosta myös ympäristön valoisuuteen. Oikein suunnatut ja riittävästi valaisevat työskentelyvalot, pehmeät tunnelmavalot ja pimeimpänä vuodenaikana piristävät kirkasvalolamput ovat sijoitus omaan hyvinvointiisi sekä kotona että työpaikalla. Mieti myös ympäristösi värimaailmaa. Tarvitseeko se rauhoittavampia sävyjä vai kenties muutaman piristävän väriläiskän sinne ja tänne? Muutoksen ei tarvitse olla suuri. Kuuntele itseäsi: millainen ympäristö puhuttelee juuri sinua?

Vaihda välillä maisemaa

Suunnittele matkoja tai retkiä, joilla saat tauon tuntua arkeesi ja pääset pois tutusta ympäristöstä. Matkan ei tarvitse olla rantaloma lämpimässä, vaan usein pienikin maisemanvaihdos riittää: lähde kävelylle merenrantaan, metsään, tuntureille tai aavan peltomaiseman äärelle. Pyri ulkoilemaan valoisan aikaan esimerkiksi lounastauolla, niin saat luonnonvalosta irti kaiken sen tarjoaman hyödyn.

Valitse oikeanlainen äänimaailma piristämään tai rentouttamaan

Kesällä tulee usein käytyä erilaisissa tapahtumissa, nähtyä paljon ihmisiä ja kuunneltua energistä ja vauhdikasta musiikkia. Ei siis mikään ihme, jos syksyn tullen haluaa vaihtaa teknobiitit rauhallisempiin rytmeihin. Syksyn hämärtäessä kannattaa kuitenkin ehkä välttää liian melankolisia kappaleita – sen sijaan piristävä hyvän mielen musiikki pitää mielesi virkeänä. Välillä kannattaa pitää myös taukoa kaikesta ylimääräisestä hälinästä, ja paras keino siihen on mennä kävelylle metsään. Toimistoympäristössä korvatulppien tai vastamelukuulokkeiden käyttö tuo kaivattua rauhaa ja auttaa keskittymään.

Ruoka on tärkeä jaksamisen lähde

Ruoka ja maut vaikuttavat tunnetusti energiatasoon, mutta myös mielialaan. Kesällä tulee usein syötyä raskaammin, sillä kukapa voisi vastustaa kesän grilliherkkuja. Syksyn tullen ruokavaliota voi viilata kevyempään suuntaan, mutta kannattaa pysyä silti itselleen armollisena. Jokaisella meistä on omat lohturuokamme, joiden nautiskelu auttaa pitämään mielen iloisempana. Vai mitä itse sanoisit kuumasta kaakaomukista kermavaahdolla tai palasta äidin tekemää mustikkapiirakkaa?

Pehmeä kosketus iholla lisää hyvänolon tunnetta

Aistimme kosketusta ja erilaisia tekstuureja koko ajan: muhkea karvalankamatto paljaan jalan alla ja pehmeän neuleen pukeminen ylle tuntuvat ihanilta. Usein olemme kuitenkin liian kiireisiä huomaamaan negatiivisia tunneaistimuksia. Saatamme istua epämukavilla tuoleilla tai käytämme kutittavia vaatteita – ja samalla ihmettelemme, miksi ärsyynnymme helposti. Panosta pehmeisiin materiaaleihin ja hyvään ergonomiaan. Petaa sänkyysi parhaat lakanasi, käytä lempivaatteitasi ja vaihda työtuolisi parempaan. Kiinnitä huomiota siihen, millaisia aistimuksia erilaiset tekstuurit sinussa herättävät ja suosi niitä, jotka tekevät olosi hyväksi.

Syksy on täynnä tuoksuja

Syksyn tuoksu eroaa merkittävästi kesän tuoksuista. Ulkoilma tuoksuu syksyisinä sadepäivinä kostealta ja pehmeältä, pakkasaamuina taas kirpakan raikkaalta. Puutarhoissa syksy tuoksuu omenoilta, ja keittiöihin hiipivät mausteiden tuoksuista etenkin kaneli, vanilja ja kardemumma. Tuoksut tuottavat monelle rauhoittavan seesteistä mielihyvää, mutta jos tarvitset virkistystä, sitrushedelmien pirskahdus voi herättää aistisi. Tuoksumuistot ovat usein vahvimpia muistojälkiämme, joten nuuhki hyvällä omallatunnolla puhtaita lakanoita tai vaikka korvapuusteja – mitä vain, mistä saat positiivisia aistimuksia!

Pidä kaksin käsin kiinni unirytmistäsi

Syksyn pimetessä luontaisen hormonimme melatoniinin muodostuminen lisääntyy, jolloin keho tuntuu vaipuvan talvihorrokseen, ja unentarve lisääntyy.  Pyrimme helposti korjaamaan väsymystä lisäämällä kahvin juontia, mutta parempi keino olisi ylläpitää säännöllistä unirytmiä ja huolehtia riittävän pitkistä yöunista. Unentarve vaihtelee, mutta pääsääntöisesti kahdeksan tuntia yössä olisi aikuiselle sopiva määrä. Nukahtamisen helpottamiseksi illan viimeinen tunti ennen sänkyyn menoa on hyvä rauhoittaa suurimmilta ärsykkeiltä. Laske siis kännykkäsi kädestäsi ja laita se äänettömälle. Sähköpostit ja sosiaalisen median ehdit tarkistaa aamullakin.

Näillä vinkeillä helpotat siirtymistä syksyyn ja autat itseäsi jaksamaan paremmin läpi vuoden pimeimmän ajan. Pidä siis aistisi avoinna ja nauti syksyn parhaista puolista!

Krista Vallinrinne

Office Enabler

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››