Empty_office_1

Turvallisesti työpaikalla

Vielä vuoden 2020 alussa sosiaalinen etäisyys oli suurelle yleisölle tuntematon termi, mutta vain muutamaa kuukautta myöhemmin se on kaikkien huulilla ja maailmanlaajuinen elämäntapa. Koronaviruksen leviämistä estämään aloitettujen toimenpiteiden seurauksena olemme olleet pitkään eristyksissä muusta maailmasta, ja moni on tehnyt maaliskuusta asti työnsä kotisohvalta käsin. 

Koronaviruksen aiheuttama pakkoerakoituminen ei ole ollut kaikkille helppoa ja moni on kaivannut kotitoimistolta työpaikalle. Työhönpaluu vaatii työnantajilta toimenpiteitä, jotta työpaikoilla voidaan työskennellä turvallisesti yhdessä.

Ykkösprioriteetti korona– ja muiden virusten kontrolloinnissa on rajoittaa niiden leviämismahdollisuuksia. Tiuha käsien peseminen, pintojen desinfiointi ja kahden metrin turvavälin pitäminen ovat meille jo arkipäiväisiä toimenpiteitä, mutta ne eivät yksinään riitä olosuhteissa, joissa jaetuissa tiloissa työskennellään kokonaisia työpäiviä ja -viikkoja.  

Tässä kirjoituksessa kerromme, kuinka työpaikoille voidaan palata ilman huolta tartunnoista. Blogin lopusta löydät myös linkin, jota klikkaamalla löydät tuotteita työpaikalle palaamisen helpottamiseen.

social-distancing.jpg

Mukautuvat työtilat 

Omista huoneista avo- ja monitoimitiloihin siirtyminen on ollut trendi jo vuosikymmeniä. Siirtymisessä on tavoiteltu sosiaalisuuden ja yhteistyön lisäämistä, mutta koronaviruksen myötä tilanne on kääntynyt päälaelleen, kun sosiaalista kanssakäymistä on täytynyt rajoittaa. Onkin ironista, että nyt kun vanhanaikaisille koppitoimistoille olisi epidemian aikaan tarvetta, ei niitä enää juuri ole. 

Peliä ei ole kuitenkaan menetetty, sillä työtilojen mukauttamiseen on monia keinoja. Olet varmasti nähnyt kauppojen kassoilla ja muissa asiakaspalvelupisteissä pleksilaseja, jotka toimivat suojamuurina asiakkaiden ja henkilöstön välissä. Fyysinen este on erittäin tehokas tapa estää virusten leviäminen, ja tällaisia suojia on tarjolla myös toimisto-olosuhteisiin.

Sermit ja seinämät

Sermi pysäyttää virusten leviämisen ilmateitse sekä toimii samalla äänieristeenä ja yksityisyydensuojana. Sermejä on myös helppo siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan. 

Läpinäkyvät pisarasuojat

Yhteistyö on monessa ammatissa elintärkeä osa työssä suoriutumista. Akryylisen pisarasuojan läpi näet ja kuulet kollegasi aivan kuten ennenkin, mutta pysytte molemmat suojassa pisaratartunnoilta. 

Luo virtuaalisia tiloja

Viestintä on elintärkeää riippumatta siitä, missä tiimisi jäsenet työskentelevät. Teams, Skype, Trello, Slack ja Zoom ovat hyviä esimerkkejä yhteistyöhön tarkoitetuista online-työkaluista, joiden avulla voit pitää koko tiimin ajan tasalla, vaikka olisitte hajallaan pitkin maailmaa.

cleaning_1

Yhteiset tilat 

Hygieenisiä työskentelytiloja suunniteltaessa on helppo keskittyä henkilökohtaisiin työpisteisiin, mutta yhteiskäyttötilojakaan ei pidä unohtaa. Virustartuntojen ehkäisyssä tulee huomioida kaikki tilat ulko-ovelta vessoihin ja hisseihin.  

Sisäänkäynnit

Yhdestä ovesta voi kulkea kymmeniä tai jopa satoja ihmisiä päivässä. Selvitä ainakin seuraavat asiat: 

  • Avautuvatko ovet automaattisesti vai pitääkö jokaisen kulkijan vetää ovenkahvasta?  
  • Kulkeeko ovesta paljon ihmisiä samaan aikaan esimerkiksi vuoronvaihdon yhteydessä? 
  • Kirjaudutaanko sisään yhteiskäyttölaitteella? 

Niin ovenkahva kuin kirjautumislaitekin ovat alustoja, joihin virus voi jäädä väijymään seuraavaa tulijaa. Ovelle muodostuva ruuhka voi puolestaan aiheuttaa ongelmia turvavälien pitämisessä. Tarjoa välineet pintojen desinfiointiin, ja muistuta opaskyltein tai tarroin turvavälin pitämisestä. 

Taukotilat

Kahvihuoneet ja muut rentoutumiseen tarkoitetut alueet kannattaa varustaa ainakin desinfiointipyyhkein ja opastein, joissa muistutetaan esimerkiksi omien astioiden pesemisestä heti käytön jälkeen. 

Saniteettitilat

Pääseekö vessaan koskematta käsillä ovenkahvaan? Entä saako saippuaa, paperia ja käsidesiä annosteltua koskettamatta laitteita? Muista myös tehostettu ylläpitosiivous, jonka avulla tilat pysyvät puhtaampina. 

Kulkuväylät, hissit ja portaat

Saatat joutua rajoittamaan ihmisten liikkumista kulkuväylillä. Voit esimerkiksi ohjeistaa korkeintaan kahden ihmisen menevän kerrallaan hissiin. Harkitse myös käsidesiautomaatteja portaiden äärelle ja desinfiointipyyhkeitä usein kosketeltujen pintojen, kuten kaiteiden, ovien tai hissin ohjauspaneelien läheisyyteen. 

Odotushuoneet

Niin tylsää kuin se onkin, harkitse kaiken lukumateriaalin poistamista odotustiloista. Yhteiskäytössä olevat lehdet ja esitteet voivat kerätä pinnalleen kokonaisen kavalkadin bakteereita ja viruksia. Jos mahdollista, eliminoi myös tarve tehdä allekirjoituksia jaetulla kynällä tai pädillä.

Office_2

Tilan suunnittelu 

Kulkureitit

Varmista, että etäisyyttä on helppo pitää kaikkialla. Hyvä tapa välttää ihmisten tahattomia yhteentörmäyksiä on luoda yksisuuntainen kulkureitti toimitilojen halki. Mitä vähemmän reitillä on risteyskohtia, sitä pienempi riski on viruksen leviämiseen.  

Uusi istumajärjestys

Vapaasti valittavat istumapaikat ovat ainakin toistaiseksi historiaa, ja jokaisella tulisi olla oma paikka. Oman tilan rajaamiseen on olemassa esimerkiksi pöydänjakajia, pöytäsermejä ja läpinäkyviä pisarasuojia. Jos toimistossa on tilaa, kannattaa sijoittaa työntekijät myös mahdollisimman kauas toisistaan. Kasvokkain istumista tulee välttää. 

Muistuta sosiaalisesta etäisyydestä

Suosittelemme käyttämään opasteita muistuttamaan etäisyyden pitämisen tärkeydestä. Se on helpointa tehdä tarrojen ja opaskylttien avulla. 

Vuorotelkaa toimistopäiviä

Paikan päällä olevien työntekijöiden tai asiakkaiden määrän vähentäminen auttaa vähentämään tartuntariskiä. Näin ollen etätöitä kannattaa edelleen suosia. Työpaikallakin voidaan työskennellä esimerkiksi vuoroviikoin, jos moni haluaa yhteisiin tiloihin.

4-1 (2).jpg

Kotitoimisto 

Työntekijöiden etätyöskentelyn mahdollistaminen on edelleen tärkeää, jotta mahdollisen epidemian toisen aallon vaikutukset saadaan minimoitua. Kuten edellä on todettu, joillekin etätyöskentely on raskasta. Onkin hyvä huolehtia siitä, että toimistolle pääsevät ensisijaisesti ne, joille kotona työskentely tuottaa hankaluuksia. 

Voit auttaa työntekijöitäsi myös kotitoimisto-olojen parantamisessa. Monessa kodissa on paljon häiriötekijöitä, joten otathan huomioon myös työntekijöiden yksilölliset tarpeet. Yksi voi pärjätä vastamelukuulokkeiden avulla siinä, missä toinen saattaa tarvita lisäksi joustoja työaikaan tai apua lastenhoidossa. 

Pienilläkin muutoksilla voi olla merkittävä positiivinen vaikutus työntekijän tuottavuuteen ja hyvinvointiin. Nopeasti itsensä takaisin maksavia panostuksia ovat ainakin ergonomiset työvälineet, kunnolliset tietoliikenneyhteydet ja hyvät välineet etäpalavereihin. 

Tiedäthän, että voit tilata Lyrecolta tuotteita suoraan työntekijäsi kotiovelle? 

Olemme mukana tukemassa ja auttamassa tehokkaassa työskentelyssä, teit sen sitten kotoa tai toimistolta käsin. Turvallisen toimistolle paluun mahdollistavan tuotevalikoimamme löydät täältä

Aurinkoista ja ennen kaikkea turvallista kesää!

henri-bio.png

 

Henri Vänskä

CONTENT SPECIALIST