Kertakäyttöä ekologisemmin

Kertakäyttöastioissa on eroja: 

tehdään vastuullisempia valintoja laadusta tinkimättä. 

Kertakäyttöastioiden nykyisyys ja tulevaisuus.

Kertakäyttöinen kahvimuki pöydällä

Kertakäyttöastioita käytetään erittäin paljon kaikkialla maailmassa paitsi niiden kätevyyden myös kiireiseksi muuttuneen elämäntyylin takia. Ruokaa syödään ja juomia nautitaan yhä enemmän matkalla palaverista toiseen, ja vauhdilla kasvava take away -kulttuuri on tullut jäädäkseen. Myös hyville kertakäyttöpakkauksille on tilausta, koska ne säilyttävät ruoan tehokkaasti vähentäen hävikkiä.

Kertakäyttökulttuurin huonot puolet näkyvät roskaamisena. Maailman valtameristä ja muista vesistöistä löytyy surullisen paljon esimerkkejä kierrätyksen ja jätehuollon puutteista ja ihmisten välinpitämättömyydestä.

Kertakäyttömuovidirektiivi

Euroopan Unioni pyrkii vastaamaan merien muoviroskaongelmaan uudella lainsäädännöllä, ns. kertakäyttömuovidirektiivillä.

Vuonna 2021 kansalliseen lainsäädäntöön saatavan direktiivin tavoitteena on vähentää kertakäyttömuovien käyttöä ja kehittää kiertotaloutta kertakäyttöpakkausten jätehuollon ja kierrätyksen näkökulmasta. Tavoitteeseen pyritään eri keinoin valistustoimenpiteistä laajennettuun tuottajanvastuuseen, merkintävaatimuksiin ja markkinarajoituksiin. 

Hyvässä tarkoituksessa säädetty direktiivi ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton. Siinä niputetaan fossiiliset ja biomuovit samaan kastiin, eikä esimerkiksi erotella toisistaan 100-prosenttisesti fossiilisesta muovista valmistettua kertakäyttöpikaria ja puukuidusta valmistettua, mutta elintarviketurvallisuuden takia ohuella biomuovikalvolla päällystettyä kartonkipikaria, vaan molempia käsitellään samalla tavalla. Nähtäväksi jää, vaikuttaako kertakäyttömuovin vähentämiseen tähtäävä lainsäädäntö tuotekehitykseen.

Kertakäyttötuotteiden ekologisuus

Kertakäyttötuotteita markkinoidaan usein biohajoavina tai kompostoitavina. 

Molemmilla termeillä tarkoitetaan tietynlaisessa ympäristössä hajoavaa orgaanista materiaalia. Ne eivät kuitenkaan ole synonyymejä keskenään, ja valitettavasti termejä käytetään myös väärin.

Biohajoava tarkoittaa, että materiaali käy läpi biologisen hajoamisen, jossa syntyy olosuhteista riippuen hiilidioksidia, vettä, metaania, biomassaa ja mineraalisuoloja. Biohajoava-termi ei kerro meille itsessään juuri mitään, sillä lähes kaikki materiaalit hajoavat biologisesti tietyssä ajassa. Onkin syytä suhtautua kriittisesti tuotteeseen, jota markkinoidaan biohajoavuudella kertomatta, missä ajassa ja millaisissa olosuhteissa hajoaminen tapahtuu. Luotettavilla tuotteilla on tyypillisesti erilaisia sertifikaatteja todisteina niiden aidosta ympäristöystävällisyydestä.

Kompostoinnissa puolestaan mikrobit hajottavat orgaanisen materiaalin kompostiksi mädättämällä. Valmista kompostia voidaan käyttää moneen hyödylliseen tarkoitukseen, kuten maanparannukseen ja lannoitukseen. Biohajoavuudesta poiketen kompostoitavuuden määrittelyyn on olemassa biohajoavuusstandardi EN 13432, jonka saadakseen tuotteelta vaaditaan seuraavat ominaisuudet:

  • Standardoidulla testimenetelmällä todennettu 90-prosenttinen biologinen hajoaminen kuudessa kuukaudessa.
  • Kompostitestin mukainen kompostoituminen ja materiaalin pilkkoutuminen valmiiseen kompostiin niin, ettei sitä voi havaita paljain silmin.
  • Alhainen raskasmetallipitoisuus eikä negatiivisia vaikutuksia kompostin laatuun tai kompostointiprosessiin.


Kaikki edellä mainitut vaatimukset tulee täyttää samanaikaisesti, jotta materiaali voidaan määrittää kompostoitavaksi. Esimerkiksi kaikki biohajoava materiaali ei ole kompostoitavaa, sillä kompostoitavan materiaalin täytyy hajota yhdellä kompostointikerralla.

Kertakäyttöastioiden materiaalit

Paperi- ja kartonkituotteet ovat usein muovisia vastineitaan ekologisempia.
Puukuitu on uusiutuva luonnonvara, jonka käyttöä lisäämällä voidaan vähentää uusiutumattomien materiaalien kulutusta. Lähtökohtaisesti kaikki kartonkipohjaiset tuotteet voidaan kierrättää joko kartonkikeräykseen tai biojätteeseen, jolloin kuidut saadaan joko uusiokäyttöön tai kompostoitua. Kuituja voidaan käyttää uudestaan useita kertoja ennen niiden lopullista loppuun kulumista.

Perinteisten kartonkipikareiden kohdalla on hyvä huomata, että niiden sisäpinnalla on muovinen PE-pinnoite estämässä nesteen vuotamista kupin läpi. Pinnoitteen määrä on hyvin vähäinen, ja juomapikari voidaan kierrättää kartonkikeräykseen, mutta niissä on silti käytetty fossiilista materiaalia. Nykyään on saatavilla myös kokonaan uusiutuvia vaihtoehtoja, joissa PE-pinnoite on korvattu kasvipohjaisella. Markkinoille on tuotu myös kokonaan sokeriruokopohjaisesta bagassista valmistettuja, biojäteastiaan kelpaavia pikareita.

Kertakäyttöpikarit, juomapillit ja einespakkaukset ovat esimerkkejä tuotteista, joita on perinteisesti valmistettu fossiilisesta muovista, mutta voidaan nykyään valmistaa myös uusiutuvasti. Jopa tekstiileitä voidaan valmistaa puuaineksesta ja näin korvata öljypohjaisia polyesterikuituja tai tuotannossa runsaasti vettä kuluttavaa puuvillaa.

Paljon parjattu muovikin on kaikesta huolimatta mainettaan parempi materiaali. Sillä on tärkeä tehtävä pakkausten keventämisessä ja elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Suomessa suuri osa pakkauksista käytetään uudelleen: osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta, ja loppu menee energiantuotantoon. Lisäksi perinteisten muovien rinnalla ovat yleistyneet biopohjaiset muovituotteet, joita voidaan valmistaa esimerkiksi sokerista, maissista, selluloosasta tai muista orgaanisista, uusiutuvista materiaaleista. Nykyisellä tuotantotasolla ne eivät myöskään kilpaile ruoantuotannon kanssa. Esimerkiksi maailman maissintuotannosta alle 1 % käytetään biomuovien tuotantoon.

Kertakäyttöastioiden nykyisyys ja tulevaisuus.

Valintamme vaikuttavat ympäri maailman.

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››