
Toimistotyö asettaa työhyvinvoinnille omat haasteensa, työskentelit sitten avokonttorissa, monitoimitiloissa tai omassa huoneessa.
Toimistotyö asettaa työhyvinvoinnille omat haasteensa, työskentelit sitten avokonttorissa, monitoimitiloissa tai omassa huoneessa.
Houkutteleeko kotona työskennellessäsi sohvan pehmeys? Ergonomisempiakin vaihtoehtoja löytyy.
Toimistotyö voi vaikuttaa näennäisen kevyeltä, mutta monet tietokonetta pääasiallisena työvälineenään käyttävät kokevat siitä huolimatta rasittuvansa työpäivän aikana. Yleisimpiin vaivoihin kuuluvat mm. silmien kutina ja väsyminen sekä niska-hartiaseudun ja käsien kipu- ja rasitustilat.
Hyvä uutinen on, että monet näistä vaivoista ovat ehkäistävissä kokonaan paremmalla työergonomialla ja omien työskentelytapojen muuttamisella.
Työpisteen ergonomiaan vaikutetaan parhaiten jo suunnitteluvaiheessa, mutta työpistettä voi parannella myös jälkikäteen. Myös näyttöpäätetyötä tekevän henkilön oma aktiivisuus työpisteensä kehittämiseksi ja korjaamiseksi on tärkeää, jotta saataisiin aikaan paras mahdollinen tulos.
Työterveyslaitos on koonnut tiiviin listauksen asioista, jotka voivat aiheuttaa liikuntaelimistön ja näkökyvyn ongelmia:
· pitkäkestoinen paikallaan istuminen
· samoina toistuvat pään tai käsien liikkeet
· kumara, kiertynyt tai taaksepäin taipunut niskan asento
· hankalat ja tukemattomat käden asennot
· kumara, tukematon selän asento
· näkemiseen liittyvät vaikeudet
· taukojen puute.
Työasentoon ja -välineisiin onkin kiinnitettävä huomiota. Mutta miten valita oikeanlaiset tuotteet? Mistä tiedän, millaiset välineet juuri minä tarvitsen? Ei hätää, sillä olemme tehneet pohjatyön puolestasi ja luoneet valmiita ratkaisuja erilaisten työpisteiden ergonomian parantamiseen. Tutustu vinkkeihimme ja ihastu!
Tiedämme liiallisen istumisen olevan haitallista. Istumisen aiheuttamia niska-, hartia- ja selkävaivoja voi vähentää ja ennaltaehkäistä lisäämällä seisomista työpisteellä. Seisominen parantaa veren sokeriarvoja, virkistää verenkiertoa ja kasvattaa myös energiankulutusta. Ajatuskin luistaa paremmin, kun veri kiertää kunnolla.
Hyvään työasentoon on kiinnitettävä huomiota myös seisten työskennellessä. Näyttö pitää saada oikeaan kulmaan, ja työtason tulee olla sopivalla korkeudella. Myös jalkojen alla kannattaa olla alustaa pehmentävä seisontamatto tai aktiiviseen seisoma-asentoon kannustava aktivointialusta.
Seisomatyön lisäämisen tärkeydestä puhutaan paljon, mutta istumatyöstäkin saa ergonomista oikeanlaisilla työvälineillä ja niiden oikeaoppisella sijoittelulla. Jalkatuella saa helposti korjattua istuma-asentoa ja parannettua jalkojen verenkiertoa. Satulatuoli tekee ihmeitä työasennon ryhdikkyydelle –puhumattakaan aktiivi-istumisesta, joka pakottaa pitämään selän suorassa.
Staattisuus on pahasta, ja avainsanat ovatkin vaihtelu ja tauotus. Mikään työasento ei ole hyvä, jos siinä on liian kauan. Muista myös pitää useita lyhyitä venyttely- ja kävelytaukoja päivän mittaan.
Saatat ajatella, että työpisteen ergonomia on kunnossa, jos käytössäsi on jo korkeussäädettävä sähköpöytä ja ergonominen tuoli. Ne ovat toki tärkeä edistysaskel, mutta eivät auta nykypäivälle hyvin tyypillisiin, hiiren ja näppäimistön käsittelemisestä aiheutuviin ranteen ja kyynärvarren vaivoihin.
Perinteiselle hiirelle on huomattavasti ergonomisempiakin vaihtoehtoja, kuten pystyhiiri tai rullahiiri. Oikeanlainen hiirimatto parantaa hiiren tarkkuutta ja vähentää hiirikäden rasitusta. Pöytään kiinnitettävällä kyynärtuella ja sopivan korkuisella ja ergonomisesti muotoillulla näppäimistöllä vähenevät puolestaan niska- ja hartiaseudun rasitusvaivat, kun käsiä ei tarvitse kannatella montaa tuntia päivässä.
Mieli lepää, kun tarvittavat työvälineet ovat järjestyksessä ja käden ulottuvilla. Virkeä, levännyt mieli on puolestaan luova ja tehokas. Työhyvinvoinnin ylläpitoon kuuluvatkin myös työpisteen estetiikka ja käytännöllisyys. Sopivilla säilytysratkaisuilla saat työpisteesi järjestykseen etkä joudu koskaan etsimään tarvitsemiasi työvälineitä – ne ovat juuri siellä, missä niiden pitääkin.
Järjestyksen ei ole pakko tarkoittaa symmetrisen harmaata, jos et niin halua. Tarjolla on virtaviivaisia laatikostoja, kynätelineitä ja muita säilytysratkaisuja kaikissa sateenkaaren väreissä. Esteetikko työskentelee luovimmin harmonisessa ympäristössä, joten mikset järjestäisi työpistettäsi väriteemoin?
Työhyvinvointiin kuuluu myös oikeus keskittyä työhönsä. Avotoimistossa metelin taso on usein korkea, ja työnteon flow katkeaa lukemattomia kertoja päivässä. Taustahäly vaikeuttaa myös puhelimessa puhumista. Työtilojen valaistuskaan ei tavallisesti ole suunniteltu yksittäisen työntekijän työpistettä ajatellen. Heikko tai huonosti suunnattu valaistus johtaa silmien väsymiseen ja ärtymiseen, mikä epämiellyttävän tunteen lisäksi suuntaa ajatukset pois työstä.
Työpiste kannattaakin valaista oikein ja varustaa laadukkailla vastamelukuulokkeilla, jotka toimivat sekä puhelintyössä että omaa rauhaa ja keskittymistä vaativassa työssä. Kokoustiloihin taas kannattaa hankkia hyvän etäyhteyden mahdollistavat laitteet, esimerkiksi kaiutinpuhelin.
Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!
Markkinoiden paras
Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa
Maan kattava myyntiverkosto
Lyreco Finland Oy
Väinö Tannerin tie 3
01510 VANTAA
Vaihde: 010 500 1500
Asiakaspalvelu: 010 500 1000
asiakaspalvelu@lyreco.com
Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››