Lyreco logo

Järjestys ja säilytys

Järjestyksen ei ole pakko tarkoittaa symmetrisen harmaata, jos et niin halua. Tarjolla on virtaviivaisia laatikostoja, kynätelineitä ja muita säilytysratkaisuja kaikissa sateenkaaren väreissä. Esteetikko työskentelee luovimmin harmonisessa ympäristössä, joten mikset järjestäisi työpistettäsi väriteemoin?

Terveys. Toiminnallisuus. Tyylikkyys.

Varsinaiset työtapaturmat ovat Työterveyslaitoksen mukaan toimistotyössä harvinaisia.

Työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon työympäristötekijät kuten valaistus, lämpötila, ilman laatu sekä laitteiden ja kalusteiden sijoittelu. Työhyvinvointiin kuuluu myös hallinnan tunne omasta työstä ja käytettävistä työvälineistä. Työtilojen siisteys ja hyvä järjestys vähentävät visuaalisia häiriötekijöitä ja auttavat keskittymään.

Panostaminen työhyvinvointiin maksaa itsensä nopeasti takaisin vähentyneinä sairauspoissaoloina ja paremman keskittymisen mukanaan tuomana työtehokkuutena. Myös persoonallisen työpisteen edut näkyvät työnantajalle mutkan kautta: omat työvälineensä valitseva työntekijä on tyytyväisempi ja motivoituneempi, mikä johtaa parempaan tuottavuuteen.

Hyvinvoinnin lisäämiseen työpaikalla on olemassa paljon keinoja, joista tässä keskitymme fyysisen työympäristön vaikutuksiin.

Kuten Työturvallisuuskeskuskin on lausunut, hyvä järjestys ja siisteys työpaikalla helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä sekä lisäävät viihtyvyyttä.

Hyvällä järjestyksellä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että työvälineille ja laitteille on varattu asianmukaiset, käytännölliset sijoituspaikat. Luovienkin ajattelijoiden toimisto voi olla järjestyksessä. Inspiraatioille jää enemmän tilaa, kun tavaroita ei tarvitse etsiä.

Käytännöllisyyden lisäksi työympäristöön voi luoda haluttua tunnelmaa ja viihtyisyyttä, energisyyttä ja rauhaa mm. materiaalien ja värien avulla. Miellyttävä ja levollinen työympäristö luo rauhallisuutta ja kiireettömyyttä arjen työssä. Kiireettömyyden tunteen myötä stressi vähenee ja hallinnan tunne omasta tekemisestä kasvaa. Työterveyslaitoksen mukaan värit vaikuttavat myös suoraan ihmisten mielentilaan ja sitä kautta työtehoon.

Kauneus on tässäkin tapauksessa katsojan silmässä, mutta seuraavaksi joitakin ajatuksia työpisteen järjestämiseen:

 • Muistiinpanovälineille on tilaa näytön ja näppäimistön molemmin puolin tai niiden välissä.
 • Laadukkaat työvälineet ovat helposti saatavilla:
  – tärkeimmät työvälineet käden ulottuvilla
  – harvemmin tarvittavat poissa näkyvistä tai ehkä jopa pienen kävelymatkan päässä.
 • Työpöytä on järjestyksessä ja sillä on tyhjää laskutilaa.
 • Värimaailma on persoonallinen, harkittu ja harmoninen. Yhdelle se tarkoittaa hillityn värisiä työvälineitä, toiselle koko väriskaalan hyödyntämistä.
Valkoinen työhuone jossa on hyllyjä, pöytä, tuoli ja tietokone

Suomessa toimistojen sisustuksessa on perinteisesti suosittu hillittyjä sävyjä ja materiaaleja.

Tässä ei ole toki mitään vikaa, mutta moni ilahtuu huomatessaan, että persoonallisempiakin vaihtoehtojakin löytyy –käytännöllisiä säilytysratkaisuja ja toimistotarvikkeita saa nykyään kaikissa sateenkaaren väreissä. Tiesitkö, että on olemassa kokonaisia toimistotarvikesarjoja, joilla taiot työpisteellesi harmonisen ja yhtenäisen ilmeen? Valitsitpa sitten perinteisiä sävyjä tai raikkaita tehostevärejä, näillä vinkeillä kokoat itsellesi toimivan työpisteen:

 • Vetolaatikostossa säilytät niin paperit, nitojat ja lävistäjät kuin muutkin tuiki tärkeät pientarvikkeet.
 • Näppärässä lokerikossa päivittäin tarvittavat tarvikkeet ovat käden ulottuvilla.
 • Mapeissa, kansioissa ja lehtikoteloissa paperit pysyvät siististi järjestyksessä.
 • Muistikirja on korvaamaton apu muistiinpanojen tekemiseen tai luonnosteluun.
 • Jos käytössäsi on useita näyttöjä, ne kannattaa kiinnittää monitorivarren päähän. Ratkaisu sekä vapauttaa pöytätilaa että parantaa ergonomiaa mahdollistamalla näyttöjen sijoittamisen oikealle korkeudelle ja etäisyydelle.

Järjestys- ja säilytysratkaisuilla voi olla yllättävänkin suuri merkitys työhyvinvointiin, eikä niihin panostaminen vaadi suuria investointeja. Fiksusti järjestetty työpöytä auttaa työskentelemään tehokkaammin. Yhdessä asianmukaisten ääni- ja valaistusratkaisujen kanssa ollaan jo huomattavasti pidemmällä kuin lähtötilanteessa.

Seisomatyö

Tiedämme liiallisen istumisen olevan haitallista. Istumisen aiheuttamia niska-, hartia- ja selkävaivoja voi vähentää ja ennaltaehkäistä lisäämällä seisomista työpisteellä. Seisominen parantaa veren sokeriarvoja, virkistää verenkiertoa ja kasvattaa myös energiankulutusta. Ajatuskin luistaa paremmin, kun veri kiertää kunnolla.

Hyvään työasentoon on kiinnitettävä huomiota myös seisten työskennellessä. Näyttö pitää saada oikeaan kulmaan, ja työtason tulee olla sopivalla korkeudella. Myös jalkojen alla kannattaa olla alustaa pehmentävä seisontamatto tai aktiiviseen seisoma-asentoon kannustava aktivointialusta.

Lue lisää!

Istumatyö

Seisomatyön lisäämisen tärkeydestä puhutaan paljon, mutta istumatyöstäkin saa ergonomista oikeanlaisilla työvälineillä ja niiden oikeaoppisella sijoittelulla. Jalkatuella saa helposti korjattua istuma-asentoa ja parannettua jalkojen verenkiertoa. Satulatuoli tekee ihmeitä työasennon ryhdikkyydelle –puhumattakaan aktiivi-istumisesta, joka pakottaa pitämään selän suorassa.

Staattisuus on pahasta, ja avainsanat ovatkin vaihtelu ja tauotus. Mikään työasento ei ole hyvä, jos siinä on liian kauan. Muista myös pitää useita lyhyitä venyttely- ja kävelytaukoja päivän mittaan.

Lue lisää!

Työpisteen ergonomia

Saatat ajatella, että työpisteen ergonomia on kunnossa, jos käytössäsi on jo korkeussäädettävä sähköpöytä ja ergonominen tuoli. Ne ovat toki tärkeä edistysaskel, mutta eivät auta nykypäivälle hyvin tyypillisiin, hiiren ja näppäimistön käsittelemisestä aiheutuviin ranteen ja kyynärvarren vaivoihin.

Perinteiselle hiirelle on huomattavasti ergonomisempiakin vaihtoehtoja, kuten pystyhiiri tai rullahiiri. Oikeanlainen hiirimatto parantaa hiiren tarkkuutta ja vähentää hiirikäden rasitusta. Pöytään kiinnitettävällä kyynärtuella ja sopivan korkuisella ja ergonomisesti muotoillulla näppäimistöllä vähenevät puolestaan niska- ja hartiaseudun rasitusvaivat, kun käsiä ei tarvitse kannatella montaa tuntia päivässä.

Lue lisää!

Ääni ja valaistus

Työhyvinvointiin kuuluu myös oikeus keskittyä työhönsä. Avotoimistossa metelin taso on usein korkea, ja työnteon flow katkeaa lukemattomia kertoja päivässä. Taustahäly vaikeuttaa myös puhelimessa puhumista. Työtilojen valaistuskaan ei tavallisesti ole suunniteltu yksittäisen työntekijän työpistettä ajatellen. Heikko tai huonosti suunnattu valaistus johtaa silmien väsymiseen ja ärtymiseen, mikä epämiellyttävän tunteen lisäksi suuntaa ajatukset pois työstä.

Työpiste kannattaakin valaista oikein ja varustaa laadukkailla vastamelukuulokkeilla, jotka toimivat sekä puhelintyössä että omaa rauhaa ja keskittymistä vaativassa työssä. Kokoustiloihin taas kannattaa hankkia hyvän etäyhteyden mahdollistavat laitteet, esimerkiksi kaiutinpuhelin.

Lue lisää!

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››