Vastuullisempia valintoja

Kestävän kehityksen sertifikaateista tunnistat eettiset ja ekologiset vaihtoehdot.

Valintamme vaikuttavat ympäri maailman.

Tytöt laittavat ruokaa

Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on tärkeää maapallon ja oman hyvinvointimme takia. Työpaikoilla kulutetaan paljon luonnonvaroja, eikä ole yhdentekevää, millaisia valintoja esimerkiksi kahvi- ja lounastauoilla tehdään. Erilaiset kestävän kehityksen sertifikaatit on luotu helpottamaan vastuullisten valintojen tekemistä.

Reilun kaupan tuotteet

Suomeen vuonna 1999 rantautunut Reilu kauppa on todistanut vuosien varrella olevansa eettinen valinta.

Sen hyödyt näkyvät niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin ympäristönkin kannalta:

  • Viljelijät saavat myymistään tuotteista vähintään Reilun kaupan takuuhintaa + Reilun kaupan lisää, ja suurtilojen työntekijät saavat vähintään laein määriteltyä palkkaa. Myös viljelijöiden koulutustasoa ja terveyttä pidetään yllä.
  • Reilu kauppa edellyttää pienviljelijäyhteisöiltä läpinäkyvää, demokraattista päätöksentekoa. Suurtilojen työntekijöillä tulee puolestaan olla sekä järjestäytymisoikeus että turvalliset työolot.
  • Reilun kaupan työntekijöillä pitää olla oikeus järjestäytyä ja oikeus saada työsopimus ja palkkakuitit kirjallisina. Lisäksi työntekijöillä on oltava oikeus lomaan, sairauslomaan ja äitiyslomaan.
  • Reilu kauppa asettaa viljelylle tiukat ympäristökriteerit, joissa olennaista on huomioida sekä ympäristön että viljelyyn osallistuvien ihmisten hyvinvointi. Haitallisten torjunta-aineiden käyttö on kielletty, ja sallittujen kemikaalien varastoinnille ja käytölle on laadittu tarkat säännöt.

Lyrecon valikoimasta löytyvät mm. Reilun kaupan kahvi, tee ja hunaja.

Lue lisätietoa Reilusta kaupasta>>

Luomu

Luonnonmukainen maatalous, eli luomu, tunnetaan laadusta ja ympäristöystävällisyydestä. 

Luomutuotannolla pyritään vähentämään tuotannon riippuvuutta uusiutumattomista luonnonvaroista ja tuottamaan terveellistä ravintoa ilman haitta-aineiden ja myrkkyjen käyttöä. Sertifioitu luonnonmukainen viljely vaatii paikallisen luonnon monimuotoisuutta tukevan monipuolisen viljelyn ja kemikaalien hylkäämisen lisäksi viljelijältä esimerkiksi kierrätys- ja kompostointitoimia.

Syitä suosia luomua on monia: Luomupellolla viihtyy enemmän lajeja kuin tavanomaisella, ja luomuun kuuluva eloperäisen aineksen kierrätys ja monipuolinen viljelykierto helpottavat myös maatalouden vesistö- ja ilmastopäästöjen hillitsemistä. Luomun onkin havaittu vähentävän päästöjä paikallisella tasolla.

Luomu kannattaa myös terveysnäkökulmasta: Varsinkin Keski-Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa luomukasvisten on havaittu sisältävän hieman tavanomaisia enemmän terveyttä edistäviä antioksidantteja ja eläintuotteiden terveellisiä rasvahappoja. Eviran ja muiden Euroopan terveysviranomaisten tilastot osoittavat myös, että eläinten lääkintä ja torjunta-aineiden käyttö on lisääntynyt tavanomaisessa tuotannossa, joten ero luomutuotannon hyväksi kasvaa jatkuvasti. Luomukuluttaja voikin luottaa siihen, että altistuminen jäämille on erittäin epätodennäköistä, ja että elintarvikkeen laatua valvotaan tavanomaista tarkemmin.

Lue lisää luomusta >>

UTZ ja Rainforest Alliance 

Sana UTZ tarkoittaa “hyvää” mayakieliin kuuluvalla k’ichen kielellä. Maailmanlaajuisen UTZ-sertifiointiohjelman tarkoituksena on määrittää standardit, jotka koskevat maataloustuotteiden vastuullista tuotantoa sekä kahvin, kaakaon ja teen kestävää hankintaa.

Kolmannes kestävästi tuotetusta kahvista on UTZ-sertifioitua, ja sertifioitujen elintarvikkeiden kysyntä kasvaa kovaa vauhtia. Kaikki tuotantoketjun eri osat voivat hakea UTZ-sertifiointia, ja se onkin osoitus yrityksen yhteiskuntavastuusta, sitoutumisesta kestävään liiketoimintaan, hyvien maataloustuotannon käytäntöjen noudattamisesta ja tuotteiden jäljitettävyydestä.

UTZ on yhdistämässä voimansa toisen maailmanlaajuisen sertifikaatin, Rainforest Alliancen, kanssa vielä vuoden 2019 aikana. Uusi organisaatio vähentää byrokratiaa ja luo yhtenäisen standardin kestävälle viljelylle antaen yrityksille mahdollisuuden rakentaa vastuullisempaa toimitusketjua tehokkaammin. Tulevaisuudessa Rainforest Alliance auttaa varmistamaan, että entistä useammat tuotteet ovat kuluttajien toiveiden mukaisesti vastuullisesti tuotettuja.

Rainforest Alliance on toiminut vuodesta 1986 pyrkien mm. vähentämään sademetsien kaatamista ja edistämään maapallon metsien kasvua. Järjestön sertifioimia, kestävästi hoidettuja metsiä ja farmeja löytyy useilta mantereilta ja se on laajentanut toimintaansa myös muille toimialueille. Rainforest Alliance on sertifioinut mm. kestävän turismin ohjelman, ollut mukana metsänhoidon maailmanlaajuisen FSC-sertifikaatin perustamisessa ja taistellut kestävän kehityksen puolesta yhä useammalla tavalla. Tunnistat Rainforest Alliance –sertifioidun tuotteen vihreästä sammakkologosta.

Kertakäyttöastioiden nykyisyys ja tulevaisuus.

Valintamme vaikuttavat ympäri maailman.

Etkö vielä ole Lyrecon asiakas?

Rekisteröidy heti, niin sinun ei enää tarvitse murehtia työpaikkatarvikkeista! Laaja, laadukas tuotevalikoima.
Helppokäyttöinen verkkokauppa. Toimitus seuraavaksi päiväksi!

castle-1083570_640

TOIMITUSVARMUUS 99 %

Markkinoiden paras

time-1606153_640

TOIMITUS SEURAAVAKSI TYÖPÄIVÄKSI

Ennen klo 16.00 tehdyissä tilauksissa

person-1824144_640

AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

Maan kattava myyntiverkosto

Lyreco Finland Oy 
Väinö Tannerin tie 3 
01510 VANTAA

Vaihde: 010 500 1500 
Asiakaspalvelu: 010 500 1000 
asiakaspalvelu@lyreco.com

Copyright © Lyreco Finland Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää ››